Köpa fönsterKöpta fönster i ett modern bostadshus

Köpa fönster

Att tänka på när man köper fönster
Fönster är husets ögon, de är genom dom man ser ut. Att välja ett bra fönster som man är nöjd med är därför extra viktigt. Att tänka till ordentligt innan man köper fönster är ett måste, det är ju inte varje dag man byter ut alla fönster.

Typ av fönster
Det finns många varianter att välja mellan när det gäller vilken typ av fönster man ska köpa. Valet av modeller och typer har ökat mer och mer allt eftersom tekniken utvecklas. Man kan använda aluminiumfönster eller PVC-fönster. Träfönster är även ett alternativ som ger en lite mysigare och mer gammaldags känsla.

Valet av fönster påverkas otroligt mycket av vilken typ av hus du bor i. Ta god tid på dig i ditt val av fönstertyp och titta gärna runt bland grannar med liknande hus hur dom har satt upp sina fönster och vad de gjorde för val. Fönster som är färdigmonterade på hus ger en otroligt bra bild av hur fönstret ser ut som man inte kan få genom att bara titta på bilder.

Val av fönsterglas
Valet av glas är viktigt att tänka på innan man köper fönster. Det är glaset som utgör fönstrets prestanda och egenskaper. Genom att välja ett bra glas med specifika egenskaper så kan man få ett fönster som uppfyller alla de krav man har. Beroende på sin situation och hur du bor bör du välja glas med olika fördelar. Exempel på dessa fördelar kan vara något av följande:

Ljudisolering
Ifall du bor på ett ställe där du störs mycket av trafik eller andra ljud bör du överväga att använda ett glas som isolerar som ljud. Du slipper då bli störd av omgivning och får en lugnare tillvaro.

Solskydd
Med solskyddsglas slipper du känna värmen av solen genom fönstret. Det kanske inte låter speciellt jobbigt, men när stearinljus som står framme smälter och läderfåtöljen blir brännhet hade man varit glad ifall man hade solskydd på sitt fönsterglas.

Insynsskydd
Bor du i en lägenhet eller radhus i markhöjd kan det vara skönt att ha glas som skyddar mot grannarnas insyn. På så sätt slipper du oroa dig för vilket intryck du ger och kan känna dig mer bekväm när du går runt hemma hos dig själv.

Öppningen på fönstren
Fönster går som bekant att öppna och stänga på många olika sätt. Vill du ha ett fönster som öppnas åt sidan som de traditionella fönstren gör? Eller vill du hellre ha fönster som man öppnar utåt? Ifall du inte är i behov av att öppna fönstern kan du såklart välja fasta fönster, dessa är ofta billigare men något svårare att putsa eftersom man inte kan vända dom ut och in.

Tillbehör
Det finns många tillval man kan göra när det är dags att köpa fönster. När man beställer fönster kan man ofta välja till matchande persienner. Vanligt är att man kan köpa till persienner som sitter mellan glasrutorna så de inte tar upp extra plats utanpå fönstret. Man kan även välja till ifall man vill ha handtag som ska gå och låsa eller andra extrafunktioner.