FönsterdörrGlasdörr

Fönsterdörr, glasdörr och fönsterdörrar

Fönsterdörrar
Fönsterdörr, eller glasdörr är ett väldigt brett begrepp som egentligen kan användas för alla dörrar med fönster i. Det kan antingen röra sig om en dörr med bara ett litet fönster för att släppa in ljus eller den typ av fönsterdörrar som är mer fönster än dörr t.ex. altandörrar. Den typ av fönsterdörr som till största delen är ett fönster kallas många gånger för glasdörr.

Pardörr
Denna typ är exakt vad det låter som. Det är två fönsterdörrar som sitter bredvid varandra och öppnas åt olika håll. Likt två portar som öppnas. Man brukar ofta använda denna typ av dörrar antingen inomhus eller gentemot altaner eller uterum eftersom man lätt kan gå två personer på bredden.

Vikdörr
Vikdörren fungerar likt en ridå som dras åt sidan. Vikdörrar är en typ av fönsterdörrar som består av flera sektioner som så att säga trycks åt sidan längst en skena. Detta är en mycket smidig lösning ifall man vill kunna öppna en mycket bred yta. Man kan som exempel använda vikdörrar som en mellanvägg som går att öppna.

Skjutdörr
Skjutdörren påminner i mångt och mycket om vikdörren. Däremot så skjuts den i sidled istället för att veckas. Ifall man har smala rum där en dörr som öppnas utåt tar för mycket plats är skjutdörren ett självklart alternativ.

Fönsterdörr som ytterdörr
Bara för att det rör sig om en ytterdörr behöver det inte betyda att det nödvändigtvis måste vara en tjock trädörr med metallinlägg. Även en fönsterdörr kan vara ett säkert alternativ att använda som ytterdörr. Vad det hela handlar om är hur stor del glas man har och vad det är för typ av glas. Ifall man bara har en liten del som är fönster behöver man inte vara speciellt orolig. Även ifall glaset krossas är hålet för litet för att en inbrottstjuv ska kunna ta sig igenom. Är det däremot en fönsterdörr med stort fönster bör man tänka på att använda ett glas som är skottsäkert, så det tål eventuella inbrottsförsök. Försäkringsbolag brukar ha olika krav på vilken typ av glas som krävs för att dörren ska vara godkänd.

Fönsterdörr som innerdörr
När det kommer till att använda fönsterdörrar som innerdörrar behöver man inte vara lika orolig för säkerhetsrisken. Här ges det mycket större möjligheter för att använda fönsterdörrar som är lätta i designen och smidiga att använda. Ifall man vill skärma av ett rum men ändå inte helt vill stänga ute omvärlden är fönsterdörrar ett ypperligt alternativ. Det finns jättemånga kontor som använder fönsterdörrar för att ge kollegorna chansen att arbeta ostört men ändå möjligheten att se ifall de är på sin kontorsplats utan att behöva knacka på och störa. Ifall man har ett hus som är relativt litet är fönsterdörrar inomhus ett perfekt sätt att få rummen att kännas större då det inte blir lika instängt.

Tillval för fönsterdörrar
Det finns lika mycket tillval när det gäller fönsterdörrar som vanliga fönster. Förutom att man kan välja till låsmekanismer och speciella handtag kan även få en rad olika typer av rutor. Ljuddämpande, insynsskyddade och mycketmer. Se till att välja ett glas som passar just dina behov.