AluminiumfönsterAluminiumfönster på kontorsbyggnad

Aluminiumfönster

Val av fönster kan för många vara riktigt frustrerande. Det finns otaliga varianter att välja på. Aluminiumfönster är bara ett av dem. Däremot är Aluminiumfönster det mest mångsidiga alternativet som har flera fördelar utan att behöva kompromissa med andra funktioner. Väljer du ett aluminiumfönster behöver du inte tänka speciellt mycket på dina fönster, det bara fungerar.

Fördelar med aluminiumfönster
Aluminium är en metall som blivit väldigt populär inom byggbranschen det senaste. Aluminium är en lättviktsmetall vilket gör att aluminiumfönster och andra föremål av metallen blir mycket lätta att hantera och inte så klumpiga och tunga som man tror att föremålen borde bli.

En av de största fördelarna med Aluminium är att den inte rostar likt andra metaller. Istället för att rosta bildar aluminium en tunn skyddande hinna som skyddar ditt aluminiumfönster mot korrosion. Detta gör att du aldrig behöver vara orolig att det ska rosta eller bli missfärgningar på ditt fönster.

Eftersom aluminiumfönster är gjorda av metall får du perfekt passform, du behöver inte oroa dig att materialet ska svälla så det blir tröga att öppna eller börjar dra som gamla träfönster kan göra. Därför är aluminiumfönster ett självklart val för bland annat offentliga miljöer där allt bara ”måste funka”.

Underhåll
Att underhålla fönster förknippar många med att behöva skrapa och måla om ramarna varje sommar. För många har det nästan blivit en vana att varje vår börja med att skrapa bort flagnande färg och måla om fönstren. Det behöver du inte tänka på när det gäller aluminiumfönster. Eftersom färgen är målad utanpå materialet (till skillnad från PVC-fönster) så händer det att man kan behöva måla om fönstren, däremot ytterst sällan. Troligtvis är det något som du som sätter i fönstren aldrig kommer behöva göra.

Det enda man kontinuerligt måste underhålla när det kommer till aluminiumfönster så är det att smörja alla rörliga delar. För att fönstren ska gå att öppna och stänga på ett smidigt sätt måste alla låsmekanismer smörjas. Vid vanlig användning räcker det att smörja en gång varje eller vartannat år.

Man kommer däremot aldrig ifrån är att putsa rutorna. Oavsett vilken typ av fönster du har krävs detta underhåll. Det finns dock ett smidigt alternativ. Du kan välja självputsande glas som tillval när du köper dina fönster. Tekniken bygger på att rutan beläggs med ett tunt lager titanoxid som reagerar med solen och gör att smutsen inte får grepp mot rutan. När regnet sedan kommer sköljs allting bort. Ifall det inte regnar speciellt ofta går det bra att ta trädgårdslangen och spola fönstren. Kom dock ihåg att insidan fortfarande måste putsas som vanligt.

Tillval för Aluminiumfönster
Eftersom Aluminium är en metall är det väldigt lätt att tillverka matchande tillbehör i samma material. Detta gör att du kan få ventilationsspalter och låsbara handtag som matchar dina fönster perfekt. Det finns lika många olika glas att välja på när det kommer till aluminiumfönster som andra fönster. Tänk igenom din situation noga innan du bestället. Behöver jag ljuddämpade rutor? Eller behöver jag glas med solskydd? Välj Aluminiumfönster ifall du vill inte vill kompromissa med fördelarna.